top of page

Den psykiske overvægt: »At være fedmeopereret er ikke en sovepude«

Flere får foretaget fedmeoperationer, men psykisk hjælp til tankerne bag overvægten er ikke en del af pakken. Heidi Højvælde blev opereret i 2017 og har siden opsøgt flere terapiforløb. For vægttab handler om mere end mad og motion.

Af Camilla Egeborg og Caroline Keller

Danskerne bliver tungere og tungere. Ifølge Sundhedsstyrelsen er 17% af befolkningen svært overvægtige. Mange får at vide, at de skal spise sundt og dyrke motion, og stadig flere vælger fedmeoperationer tilknyttet læger og diætister, men ingen psykologer. 

 

I Vestre Smidstrup nord for Billund står solen højt på himlen. Den landlige idyl afbrydes af en bjæffen ved havelågen. Her bor 44-årige Heidi Højvælde med sin mand og søn. For fire år siden fik hun en gastric sleeve-operation og tabte næsten halvdelen af sin kropsvægt på 14 måneder.

Selvom Heidis vægt i dag er stabil, har hendes forløb båret præg af psykiske udfordringer.

 

- Man kan få en fedmeoperation, men den gør det ikke i sig selv. Man skal tage fat i flere ting, hvis man skal komme fysisk og psykisk godt ud på den anden side.

En ny undersøgelse fra Novo Nordisk viser, at 75% af de adspurgte læger anbefaler psykologer som behandling mod fedme.

Heidi har gået tusindvis af kilometer, siden hun påbegyndte vægttabet, og det har været en stor hjælp.
 

- Der er også noget psykisk i at gå, for når jeg går sammen med en veninde, kan vi vende verdenssituationen. Tankerne får frit løb.

Overvægten satte sig ikke kun om organerne. Den tyngede også sindet. Efter operationen tog Heidi en beslutning om at få hjælp til de dårlige tankemønstre.
 

- Jeg troede, det skulle handle om min overspisning, men det handlede om at lade være med at tage så meget hensyn til alle andre. 

ggrwgrw.jpg
"To måneder før min gastric sleeve. Følte mig enormt energiforladt, og var træt af min manglende fysiske formåen. Psykisk var jeg presset grundet eksamener og jobskifte. Jeg så dog frem til sommerferien og min operation og håbede på, at alt ville blive bedre."

JUNI 2017

126 kilo

vwbwr.jpg
"På dette billede er jeg håbefuld og glad. Der var allerede røget 10 kilo, og jeg begyndte at kunne mærke det på kroppen. Jeg følte også, at det madmæssigt var blevet bedre, fordi jeg var blevet kvalmen kvit."

SEPT. 2017

112 kilo

gwrgwr.jpg
"I denne periode var jeg fuld af energi og glad for mit vægttab. Jeg følte mig i god balance og kunne mærke, at jeg fik mere og mere lyst til at gøre noget ekstra ud af mig selv og min fremtoning." 

NOV. 2017

95 kilo

rgwrg.jpg
"Jeg stråler på det billede, for jeg har det megagodt med mig selv. Jeg hviler i mig selv. I denne periode begynder jeg hos en psykolog, og det giver mig redskaberne til at få bearbejdet og gjort op med nogle uhensigtsmæssige temaer og relationer i mit liv."

FEB. 2018

81 kilo

wgwrrgw.jpg
"Jeg elsker dette billede. Jeg er i mål med vægten for længst. Det er taget kort før jeg skal holde foredrag om min operation. Jeg havde lige skiftet job fra leder til pædagog, og det gav mig et stort overskud og en følelse af at have fundet en god løsning for mit liv."

NOV. 2019

68 kilo

Ikke alle har ressourcer til at opsøge og betale for en psykolog. Heidi kender flere andre, som har manglet hjælp til at bryde med deres gamle vaner og selvbillede.

Annette Pendegast er sygeplejerske på Odense Universitetshospital og afholder konsultationer før og efter operationen. Her er ingen psykologer tilknyttet.

- Patienterne kan have brug for psykologhjælp, men bliver de sygemeldt? Der er lidt “cold business” i det, for det handler primært om at nedbringe overvægten.

Hør Annette fortælle om forløbet
00:00 / 00:36
Hør Lene fortælle om BED
00:00 / 01:20

Men hvorfor kan nogle mennesker ikke ‘bare tage sig sammen’? En af grundene kan være BED - overspisning, der først i 2018 blev anerkendt som en spiseforstyrrelse af WHO. Det anslås, at 83% af personer med BED er overvægtige.

Heidi har tidligere lidt af overspisning med fasteperioder efterfulgt af ukontrollerede ædeflip. Disse symptomer ses hos op mod 50% af patienter i vægttabsforløb, fortæller psykolog og ekspert i overspisning, Lene Meyer.

Annette Pendegast fortæller, at en løsningsmodel kan være bedre visitation for psykiske udfordringer og tilbud i form af gruppeterapi eller psykolog. Heidi har selv opsøgt fællesskaber med andre i samme situation, som har hjulpet hende gennem forløbet.

bottom of page